כמות הפירסומים והמידע הקיים ברשת בנוגע למושג "חופש כלכלי" הינו עולה על גדותיו. מרוב מידע, כבר קשה להבין ולמצוא את הדרך הנכונה. מה אנחנו אמורים לעשות?
קיים תרשים זרימה פשוט להחריד כאשר מדברים על עניין של הצלחה באופן כלכלי, והשגת חופש כלכלי ועצמאות כלכלית בפרט:
- הצבת מטרות/יעדים – אתם חייבים להציב לעצמכם מטרות מוחשיות. מטרה כגון "אני רוצה שיהיה לי הרבה כסף" אינה מטרה. היא אמירה שאוחזת בכמיהה מסוימת, אך היא לא מביאה אתכם לשום מקום. הצבת מטרות כגון "בסוף החודש אני אכניס לחשבון בנק עוד 2,000 ₪" או "השבוע אני הולך פעמיים למכון כושר" הן מטרות מוחשיות עם מספר.
- כתיבת תוכנית – בין עם מדובר בבניית תוכנית פיננסית אישית, או תכנון פיננסי משפחתי, או כל דבר אחר, לאחר הצבת המטרה יש לכתוב תוכנית כיצד אתם הולכים להשיג את המטרה הזו. הדבר חייב להיות רשום (ולא משנה אם זה על דף או פלאפון או מחשב) שכן אז אתם לא רק חושבים על התוכנית, אלא אתם נכנסים מבצעים פעולה פיזית בבנייה שלה, דבר שיקדם אתכם לשלב הבא.
- הצבת יעד – לכל מטרה שהגדרתם ובניתם תוכנית להשיג אותו אתם חייבים להציב יעד. הדבר יגרום לכם להתנהלות כלכלית נכונה שכן הוא ידרבן אתכם בהשגת המטרה שלכם. חשוב מאוד כי היעדים יהיו מול הפנים שלכם במקום שאתם מרבים להיות בו, ע"מ שלא תשכחו לרגע מהתאריכים להם הצבתם את היעדים. התאריך יכול להיות בהפרש של כמה ימים, שבועות, חודשים, ואפילו להיות מוגדר כיעד שנתי. העיקר שתהיו חשופים אליו כל הזמן.
- ביצוע ותיקון – אתם מתחילים לבצע את הפעולות לפי התוכניות אשר רשמתם. ייתכן והפעולות יצליחו. עלול ולא. הדבר הכי חשוב הוא ללמוד מהתוצאה של כל פעולה שביצעתם, בין אם הפעולה הצליחה או לא. הסיבה לכך שפעולה שהצליחה תוכלו למחזר אותה בעתיד אם תדרשו בכך, ופעולה שלא עבדה תצטרכו להסיק מסקנות אם לשפרה או להחליפה בפעולה אחרת.
- חזרה מעגלית – עם ביצוע התוכניות והשגת המטרות, אתם חוזרים לסעיף א' כדי להגדיר לכם מטרות חדשות. אנשים שמנצחים, ווינרים, אינם מפסיקים לאחר השגת המטרות הראשונות. אלו הן רק תרגילי האימון הראשונים, וככל שאתם מתאמנים יותר, אתם חושפים את עצמכם לתרגילים מסובכים יותר וקשים יותר, וזה כדי לאתגר את הגוף ולחזקו. אותו דבר בעולם הכלכלה ובכלל.
אבל מה זה חופש כלכלי? מהי ההגדרה לחופש כלכלי?
מדובר על התצורה הגבוהה ביותר שמעט מאוד אנשים הצליחו להגיע אליה, אבל היא אפשרית, שכן אותם אנשים אכן הצליחו להגיע אליה!! כדי להבין את התצורה הזו נגדיר מספר מושגים לפני כן:
- יציבות כלכלית – מצב בו אתם נמצאים ללא חובות ועומדים בתשלומי ההוצאות שלכם.
- ביטחון כלכלי – מצב בו צברתם מספיק הון כדי להתמודד עם אירועים כלכליים בלתי צפויים (מקרר התקלקל, תאונה עם הרכב, מחלה לא עלינו), או הגעה לגיל פרישה, ולדעת כי תצליחו לעבור את זה בשלום.
- עצמאות כלכלית – שלב בו אתם יכולים להתקיים בסגנון חיים המקובל עליכם מהכנסות שאינם מיגיעה אישית (=שלא עבדתם בצורה ישירה והשקעתם זמן כדי לקבל את הכסף).
- חופש כלכלי – אין עליכם הגבלות כלכליות, ואתם חופשיים לעשות מה שאתם רוצים. מהצורה שאם אתם רוצים לקחת את הילדים לספארי, אתם מארגנים מזוודה, טסים במחלקה ראשונה לקניה או זימבבאוה, ומטיילים בסאפרי באפריקה, ושוהים במלון יוקרתי, כי למה לא.
חופש כלכלי נראה כמו חלום, אך כדי להפוך את החלום למציאות, אתם חייבים להגדיר אותו כמטרה פיזית, וכאשר אתם תתחילו לבנות את התוכנית שלכם, אתם תראו שתצטרכו להשיג כמה מטרות לפני, ולכל מטרה תהיה את התוכנית שלה. זוהי דרך קשה, ודרך ארוכה, אך זיכרו, אם אחרים הצליחו לעשות זאת, אין סיבה שאתם לא תצליחו.